Öncelikle yapmanız gereken şey, bebeğinizi mümkün olduğu kadar rahat ettirerek huzursuzluk verici şeylerden uzak kalmasını sağlamaktır. Bebeğinizi sık sık kucağınıza almanız ve birlikte zaman geçirmeniz, bebeğinizde güven duygusunu geliştireceği için ağlamaları azalacaktır.
İkinci önemli nokta, ağlayan bebeğinizle mutlaka ilgilenmeniz gerektiğidir. Unutmayın, bebeğiniz sizinle iletişim kuruyor ve karşılığını bekliyor! Ona ilgi göstermezseniz ağlaması giderek artacak ve susturmak daha zor hale gelecektir. Ağladığı zaman hemen kucağıma alırsam ileride şımarık bir çocuk olur diye endişelenmeyin. Eğer çok meşgul iseniz, 3-5 dakika ağlamasına izin verebilirsiniz.
Bebeğiniz açsa doyurun ve yeteri kadar aldığından emin olun. Bebeğiniz anne sütü alıyorsa, sütünüzün tadını bozabilecek soğan, sarımsak, lahana gibi yiyecekleri yiyip yemediğinizi kontrol edin. Altı kirlenmiş ise değiştirin. Üşümüş ise üzerine bir şeyler giydirin. Terlemiş ise giysilerini değiştirin. Beslenme sonrası ağlıyor ise gazını çıkartın. Eğer bebeğiniz, tiz bir sesle veya alıştığınızdan daha farklı bir şekilde, daha uzun süreli ağlıyorsa, ağlamakla beraber, öksürük, ateş, ishal, kabızlık, döküntü gibi başka bir belirti de varsa, veya ne yaparsanız yapın bir türlü susmuyorsa, o zaman doktorunuzla görüşmeniz faydalı olur. Eğer mama alıyorsa, mamaya karşı alerji olabileceğini göz önüne alın ve yine doktorunuzla görüşün.
Bebeğiniz ağlıyorsa
- Bebeğinizin aç, altı kirli, üşümüş veya incinmiş olmadığından emin olun.
- Bebeğinizi kucağınıza alın, rahat bir yere oturun ve sıkıca tutarken gözlerinin içine bakın.
- Bebeğinizle sakin bir şekilde konuşun, ninni veya şarkı söyleyin.
- Kollarını, bacaklarını, başını okşayın.
- Ağlaması duruncaya kadar kucağınızda tutun.
Eğer bunlarla ağlaması geçmez ise:
- Bebeğinize banyo yaptırın.
- Sallayın.
- Kucağınızda veya arabasında bir süre gezdirin.
- Temiz havaya çıkartın.
- Bebeğinize masaj yapın.
- Bebeğinizi sıkıca sarın.
- Yine de susmuyorsa, doktorunuza götürün.